CYBERJAYA, 11 MAC 2022 – Pihak CFM menerima peningkatan trend aduan dibawah kategori Bil dan Caj, terutamanya dalam sub-kategori Pengebilan Telefon Mudah Alih atau Direct Carrier Billing (DCB). Pengguna perlu bijak dalam melanggan kerana boleh menyebabkan caj yang tidak dijangka dan terpaksa membayar lebih daripada yang sepatutnya.

Pengebilan Telefon Mudah Alih juga dikenali sebagai Direct Operator Billing (DOB), merujuk kepada kaedah pembayaran untuk pembelian yang dibuat melalui nombor telefon. Apabila seseorang pengguna memilih untuk membuat bayaran pembelian melalui bil perkhidmatan telefon, peniaga akan mengenakan caj pembelian kepada Penyedia Perkhidmatan berkenaan, yang kemudiannya dimasukkan ke dalam bil telefon pengguna. Apabila pilihan ini diaktifkan, caj ini akan terus dikenakan kecuali perkhidmatan tersebut ditamatkan.

Menurut Pengerusi CFM, Encik Muhamad Radzillah Abdullah, pengguna mengalami kejutan bil yang mungkin disebabkan oleh langganan aplikasi dalam peranti yang mana mereka tanpa sedar telah memilih atau menekan ikon untuk membayar melalui DCB. Kebiasaannya pengguna akan lupa setelah melanggan mana-mana aplikasi, jadi pengguna hendaklah  sentiasa berjaga-jaga dan waspada apabila menerima bil dengan adanya caj yang bukan sepatutnya. Malahan ada pengguna yang menyedari setelah  disenaraihitamkan oleh Penyedia Perkhidmatan atas kegagalan untuk membayar bil tersebut. 

Beliau juga menambah “Sama ada kita nyahkatifkan pilihan ini sebagai pilihan utama dan hanya aktifkan ketika kita perlu membuat pembelian dalam aplikasi atau pilih cara pembayaran yang lain.”

En. Muhamad Radzillah seterusnya menyatakan bahawa sebagai Forum yang dianggotai oleh persatuan pengguna dan Penyedia Perkhidmatan, perkara itu juga dibahaskan secara dalaman untuk mencari jalan untuk mengurangkan isu ini dan melindungi hak pengguna.

Lawati https://bit.ly/dcbbm untuk mendapatkan panduan langkah demi langkah untuk menyahaktifkan Pengebilan Telefon Mudah Alih sebagai salah satu kaedah pembayaran anda.

#HakAndaKeutamaanKami

#MenjuaraiPengguna

#JadilahPenggunaYangBijak

Encik Muhammad Radzillah – PEKOMA 

_____________TAMAT______________

Mengenai CFM

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) ditubuhkan pada bulan Februari 2001 dan telah ditetapkan sebagai salah satu forum industri oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), selaras dengan Peruntukan Seksyen 189 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM). Ia menjadi salah satu platform bagi industri dan pengguna/orang awam bagi menyumbang ke arah penambahbaikan perkhidmatan dan pembangunan polisi yang lebih baik dan konstruktif. 

Peranan CFM bersama dengan pihak-pihak lain yang terlibat adalah untuk menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia dan melindungi kepentingan pengguna dengan menggalakkan etika perkhidmatan berkualiti tinggi melalui kawal selia kendiri. CFM juga menjadi pemudah cara kepada pengguna untuk melaporkan aduan tentang perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Jika terdapat aduan mengenai perkhidmatan komunikasi dan multimedia yang tidak diselesaikan, pengguna boleh mengemukakan aduan melalui saluran berikut:


PORTAL ADUAN

https://aduan.skmm.gov.my

(sistem bersepadu bersama MCMC)

OFFICE

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)

Malaysian Communications & Multimedia Commission (MCMC) Former HQ,

Jalan Impact, Cyber 6,

63000 Cyberjaya,

Selangor

 

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat dan tip berguna, sila layari portal dan media sosial CFM:

PORTAL CFM

www.cfm.my

www.consumerinfo.my

MEDIA SOSIAL CFM

Facebook: consumer.forum.malaysia

Twitter: @cfm_malaysia

Instagram: @cfm_malaysia

Pegawai Perhubungan Media:

Kartini Hasbi
[email protected]
019 – 238 8501

Muhammad Asyraf Shipurizan
[email protected]
014 – 267 9436