KUALA LUMPUR, 15 MEI 2015 – Sempena Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia (WTISD) 2015, Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) ingin memperkenalkan satu aplikasi mudah alih yang terbaru untuk semua pengguna telekomunikasi dan multimedia di Malaysia iaitu aplikasi CFM MY Mobile Rights.

Aplikasi baru CFM MY Mobile Rights ini boleh dimuat turun di Google Play Store dan App Store pada penghujung bulan Jun 2015. Objektif utama bagi mewujudkan aplikasi ini ialah untuk memperkasakan pengguna-pengguna di Malaysia dengan menyediakan pelbagai fungsi seperti:

  1. Pilihan Pelan Prabayar, Pascabayar & Pelan Jalur Lebar Terkini
  2. Lokasi Penyedia Perkhidmatan
  3. Saluran peringkat pertama untuk melaporkan aduan kepada penyedia perkhidmatan
  4. Tip dan panduan untuk menjadi pengguna yang bijak

Industri telekomunikasi dan multimedia semakin berkembang pesat dalam beberapa tahun ini dan dengan adanya aplikasi CFM MY Mobile Rights, CFM berharap ia dapat menjadi satu platform tambahan yang penting kepada semua pengguna untuk memudahkan interaksi bersama CFM melalui kemudahan akses kepada pelbagai servis hanya di hujung jari.

Oleh kerana aplikasi mudah alih adalah sesuatu yang penting dalam hidup seharian kita pada hari ini, pengenalan aplikasi CFM MY Mobile Rights merupakan satu inovasi kepada pendekatan untuk CFM berinteraksi dengan orang ramai yang turut dapat membantu untuk meningkatkan pengetahuan pengguna tentang perkhidmatan

industri telekomunikasi dan multimedia. Sebelum ini, pendekatan yang digunakan CFM untuk memperkasakan pengguna ialah melalui Portal Aduan CFM (COP) dan Portal Info Pengguna CFM. Namun, kini pengguna mempunyai akses kepada kedua-dua perkhidmatan tersebut melalui aplikasi mudah alih yang dibangunkan.

“CFM telah menerima aduan sebanyak 6,904 kes dari bulan Januari 2014 hingga Disember 2014. Jumlah itu merekodkan peningkatan sebanyak 10% daripada tahun 2013. Perkhidmatan yang kurang memuaskan merupakan kategori aduan yang paling tinggi bagi tahun 2014 diikuti kes lain seperti bil & caj, SMS dan pertikaian tidak adil. Dengan pelancaran aplikasi CFM MY Mobile Rights bersama-sama dengan Portal Aduan CFM (COP) dan Portal Info Pengguna CFM sedia ada, kami akan memastikan isu-isu yang melibatkan penguna akan diberi perhatian yang sewajarnya,” kata Pengerusi CFM, DR. Elistina Abu Bakar.

Setakat April 2015, kami telah menerima sebanyak 2,123 aduan iaitu jumlah kes dari bulan Januari hingga April tahun ini.

Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia (WTISD) telah disambut setiap tahun sejak 17 Mei 1969. Bersempena ulang tahun WTISD yang ke-46 pada tahun ini, CFM berharap inisiatif yang dihasilkan ini dapat memberi sumbangan bagi mencorakkan lagi landskap telekomunikasi dan multimedia tanah air agar Malaysia dapat berdiri gah di mata dunia.

_______________________________TAMAT________________________________

Mengenai CFM

CFM merupakan sebuah badan organisasi bebas yang ditubuhkan pada bulan Februari 2001 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selaras dengan keperluan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM) di Malaysia untuk melindungi hak pengguna dalam sektor tersebut dan memudahkan kawal selia kendiri industri.

CFM bukan sahaja menyediakan ruang dan saluran untuk melaporkan aduan, tetapi juga bekerjasama dengan wakil daripada persatuan pengguna, syarikat penyedia perkhidmatan dan pihak-pihak lain yang berminat bagi merangka, membangun dan menyediakan kod-kod untuk melindungi hak-hak pengguna selain mencadangkan prosedur untuk pampasan dan tindakan kepada pelanggan sekiranya terdapat pelanggaran kepada Kod Amalan Am Pengguna (GCC) untuk Industi Komunikasi & Multimedia Malaysia. Kod tersebut telah diterbitkan pada tahun 2003.

CFM juga dalam usaha untuk mempromosi dan menggalakkan perkhidmatan dan pengendalian bermutu serta berprestasi tinggi dalam industri Komunikasi dan Multimedia. Pada masa yang sama, CFM berusaha untuk meningkatkan keyakinan dan pemahaman pengguna berkaitan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pengguna yang tidak berpuas hati terhadap resolusi aduan yang telah dilaporkan kepada penyedia perkhidmatan komunikasi dan multimedia mereka, boleh mengemukakan kes tuntutan dengan menghubungi CFM di talian bebas tol 1 800 18 2222; atau boleh melaporkan aduan secara online di portal www.complaint.cfm.org.my atau e-mel kepada aduan@cfm.org.my.

Pegawai Perhubungan Media:

Noor Shahdiella Abd Manan shahdiella@cfm.my 019-3246036
Roharrashidah Abdul Halil roharrashidah@cfm.my 016-9642972
Razaleigh Zain razaleigh@cfm.my 019-4170766