CYBERJAYA, 4 JULAI 2022 – Dengan gangguan perkhidmatan Maxis yang berlaku baru-baru ini. Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) seru garis panduan pampasan disediakan untuk melindungi pengguna.

Pengerusi CFM, En. Muhammad Radzillah berkata kebergantungan pengguna kepada teknologi sekarang untuk terus kekal berhubung secara sosial dan profesional telah meningkat. Sebarang gangguan atau gangguan perkhidmatan akan memberi kesan besar kepada kehidupan pengguna seperti yang ditunjukkan dalam komen daripada pengguna yang telah membanjiri media sosial.

“Semakin ramai pengguna menggunakan peranti untuk membuat panggilan dan menjalankan urusan peribadi dan kerja di dalam talian, dan dari semua jenis tempat juga. Apabila perkara ini berlaku, pengguna yang bekerja dari rumah, pelajar yang cuba menyertai kelas dalam talian, mereka yang perlu segera membalas mesej dan juga mereka yang cuba membuat pembayaran di plaza tol, semuanya menghadapi kesukaran. Ramai yang mengalami bukan sahaja kesulitan tetapi kerugian besar dan mereka harus diberi pampasan.”, katanya.

En. Muhammad Radzillah menjelaskan bahawa walaupun CFM lebih mendorong kepada ketiadaan gangguan, jika berlaku pengguna mesti menerima lebih daripada sekadar permohonan maaf dan tanda usaha sebagai pampasan. Dalam kes sebelum ini katanya, pengguna mengalami gangguan perkhidmatan selama beberapa jam dan hanya ditawarkan SMS percuma dan dalam kes terbaru, data percuma selama beberapa jam. Berbanding dengan kerugian kepada pengguna, kos SMS diabaikan manakala bagi pengguna yang menggunakan pelan data tanpa had, data percuma mungkin tidak memberi banyak perbezaan kepada mereka.

“Menuju ke arah 5G isu ini tidak sepatutnya berlaku lagi. Kualiti perkhidmatan adalah urusan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), dan saya percaya mereka telah menyemak standard mandatori yang berkaitan tidak lama dahulu. Walau bagaimanapun, apa yang kita bincangkan di sini adalah lebih daripada tindakan pengawalseliaan tetapi pampasan untuk pengguna yang kurang bernasib baik. Dalam sesetengah bidang kuasa, ianya boleh melibatkan pampasan yang setimpal dengan kerugian kepada pengguna. Mungkin ini boleh menjadi titik permulaan perbincangan antara pihak berkepentingan yang berkaitan.”, katanya.

En. Radzillah juga menambah bahawa CFM yakin dengan garis panduan pampasan, jumlah aduan yang diterima akan berkurangan dan/atau diselesaikan dengan lebih cepat. Rangka kerja yang menawarkan panduan tentang pampasan yang sesuai dan setimpal akan memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat dalam pengurusan aduan, menyediakan asas yang jelas dan konsisten untuk penyelesaian. Beliau menambah bahawa CFM bersedia memainkan peranannya untuk bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan dan SKMM dalam menghasilkan garis panduan yang sesuai.

#HakAndaKeutamaanKami
#MenjuaraiPengguna
#JadilahPenggunaYangBijak

Encik Muhammad Radzillah – PEKOMA 

_____________TAMAT______________

Mengenai CFM

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) ditubuhkan pada bulan Februari 2001 dan telah ditetapkan sebagai salah satu forum industri oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), selaras dengan Peruntukan Seksyen 189 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM). Ia menjadi salah satu platform bagi industri dan pengguna/orang awam bagi menyumbang ke arah penambahbaikan perkhidmatan dan pembangunan polisi yang lebih baik dan konstruktif. 

Peranan CFM bersama dengan pihak-pihak lain yang terlibat adalah untuk menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia dan melindungi kepentingan pengguna dengan menggalakkan etika perkhidmatan berkualiti tinggi melalui kawal selia kendiri. CFM juga menjadi pemudah cara kepada pengguna untuk melaporkan aduan tentang perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Jika terdapat aduan mengenai perkhidmatan komunikasi dan multimedia yang tidak diselesaikan, pengguna boleh mengemukakan aduan melalui saluran berikut:


PORTAL ADUAN

https://aduan.skmm.gov.my

(sistem bersepadu bersama MCMC)

OFFICE

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)

Malaysian Communications & Multimedia Commission (MCMC) Former HQ,

Jalan Impact, Cyber 6,

63000 Cyberjaya,

Selangor

 

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat dan tip berguna, sila layari portal dan media sosial CFM:

PORTAL CFM

www.cfm.my

www.consumerinfo.my

MEDIA SOSIAL CFM

Facebook: consumer.forum.malaysia

Twitter: @cfm_malaysia

Instagram: @cfm_malaysia

Pegawai Perhubungan Media:

Kartini Hasbi
[email protected]
019 – 238 8501

Muhammad Asyraf Shipurizan
[email protected]
014 – 267 9436