CYBERJAYA, 9 DIS 2021 – Di penghujung tahun 2021, Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) ke-20 pada 9 Disember 2021, bertempat di Auditorium MCMC. Semasa AGM, dua perkara utama yang dibawa adalah pengalaman pengguna berdasarkan aduan yang diterima oleh CFM pada 2020 dan pelantikan ahli majlis baharu bagi penggal 2021-2023. Di samping itu, peningkatan pengalaman pengguna pada tahun-tahun akan datang berdasarkan penamatan 3G dan penggunaan 5G yang akan datang telah disentuh semasa AGM. 

Untuk tindakan susulan yang lebih lancar, CFM hanya mengendalikan aduan yang dibuka semula di bawah bidang kuasa Kod Amalan Pengguna Am (GCC) dari separuh kedua 2020 dan tidak lagi mengambil aduan mengenai isu rangkaian yang disalurkan kepada SKMM mulai dari itu.

Separuh tahun pertama 2020 merekodkan sejumlah 22,552 aduan isu rangkaian yang diterima oleh CFM. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 358% daripada jumlah 4,922 aduan tahun lepas mengenai isu yang sama. Dengan skala Pandemik COVID-19 yang tidak pernah berlaku selama ini pada tahun 2020 yang mengakibatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berterusan, pengguna sangat bergantung pada rangkaian untuk terus berhubung dengan keluarga, rakan, tempat kerja dan pembelajaran disebabkan oleh liputan 4G LTE yang lemah yang merupakan subkategori tertinggi dengan 12,951 aduan dalam separuh tahun pertama, ini menunjukkan peningkatan permintaan dan keperluan untuk meningkatkan liputan 4G/LTE.

AGM CFM ke-20 turut menyaksikan pelantikan 13 Ahli Majlis baharu bagi penggal 2021-2023 selepas pemilihan dwitahunan yang dijalankan melalui e-undi oleh ahli CFM yang menghadiri mesyuarat tahunan hari ini. Datin Mohana Mohariff, Pengerusi CFM ke-20, menamatkan penggalnya selepas dua tahun berkhidmat sebagai Pengerusi. Semasa AGM, beliau mengambil kesempatan untuk mengalu-alukan ahli majlis baharu dan mengingatkan mereka bahawa masih banyak lagi tugas yang perlu dilakukan untuk CFM, terutamanya dalam memainkan peranan yang lebih besar dalam memastikan hak pengguna dilindungi. Seiring dengan inisiatif negara yang sedang menuju ke arah pemantapan 4G dengan penamatan rangkaian 3G, CFM perlu membantu pengguna menangani dan mengurangkan sebarang isu yang mungkin timbul.

6 daripada 13 Ahli Majlis CFM untuk Penggal 2021-2023

Bagi penggal 2021-2023, Encik Muhammad Radzillah daripada Persatuan Pengguna Komunikasi Dan Media Malaysia (PEKOMA) telah dipilih sebagai pengerusi CFM baharu dan akan disokong oleh Timbalan Pengerusi Yang Bahagia Datin Nor Hanizar Shafie Sistem Televisyen (M) Berhad (TV3), Setiausaha – Encik Mohamad Yusrizal Dato’ Yusoff Persatuan Pengguna Kedah (CAKE), dan Bendahari – Puan Mahfuzah Azahari Maxis Broadband Sdn Bhd (MAXIS).

“Bagi pihak ahli dan ahli Lembaga Ahli Majlis, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Datin Mohana Mohariff atas tugas penting yang telah dilakukannya dalam kapasiti  beliau sebagai pengerusi bersama-sama ahli Lembaga yang akan dilantik. Kepimpinan beliau membimbing CFM untuk lebih fokus dalam melindungi hak pengguna, daripada melibatkan semua pihak berkepentingan untuk semakan GCC kepada memacu kesedaran kepada pengguna dan banyak lagi. Sebagai pengerusi CFM yang baharu, saya menanti-nantikan peluang untuk bekerjasama dengan ahli majlis baharu untuk meneruskan kerja baik yang telah dilakukan oleh ahli majlis yang terdahulu untuk mengutamakan hak pengguna. Ini tidak dapat dilakukan tanpa kerjasama erat antara kedua-dua pihak penyedia perkhidmatan dan permintaan dalam mencapai kata sepakat untuk berjalan seiring dalam menangani isu pengguna”. Kata pengerusi baharu CFM Encik Muhammad Radzillah.

Encik Muhammad Radzillah – PEKOMA 

Encik Muhammad Radzillah juga menambah bahawa dengan pembangunan infrastruktur dan rangkaian 5G yang menjamin pelbagai usaha yang menuju ke arah Digital Malaysia untuk Malaysia dan rakyatnya, CFM akan terus memainkan peranan penting dalam memastikan hak pengguna senantiasa diutamakan dan akan membantu memastikan peralihan yang lancar dalam penggunaan teknologi terkini pengguna dalam menuju ke ekonomi digital baharu.

Encik Muhammad Radzillah – PEKOMA 

Untuk Laporan Tahunan CFM 2020 penuh, sila layari https://consumerinfo.my/collateral-sharing/ 

#HakAndaKeutamaanKami
#JadilahPenggunaYangBijak

_____________TAMAT______________

Mengenai CFM

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) ditubuhkan pada bulan Februari 2001 dan telah ditetapkan sebagai salah satu forum industri oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), selaras dengan Peruntukan Seksyen 189 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM). Ia menjadi salah satu platform bagi industri dan pengguna/orang awam bagi menyumbang ke arah penambahbaikan perkhidmatan dan pembangunan polisi yang lebih baik dan konstruktif. 

Peranan CFM bersama dengan pihak-pihak lain yang terlibat adalah untuk menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia dan melindungi kepentingan pengguna dengan menggalakkan etika perkhidmatan berkualiti tinggi melalui kawal selia kendiri. CFM juga menjadi pemudah cara kepada pengguna untuk melaporkan aduan tentang perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Jika terdapat aduan mengenai perkhidmatan komunikasi dan multimedia yang tidak diselesaikan, pengguna boleh mengemukakan aduan melalui saluran berikut:


PORTAL ADUAN

https://aduan.skmm.gov.my

(sistem bersepadu bersama MCMC)

OFFICE

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)

Malaysian Communications & Multimedia Commission (MCMC) Former HQ,

Jalan Impact, Cyber 6,

63000 Cyberjaya,

Selangor

 

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat dan tip berguna, sila layari portal dan media sosial CFM:

PORTAL CFM

www.cfm.my

www.consumerinfo.my

MEDIA SOSIAL CFM

Facebook: consumer.forum.malaysia

Twitter: @cfm_malaysia

Instagram: @cfm_malaysia

Pegawai Perhubungan Media:

Kartini Hasbi
kartini@cfm.my
019 – 238 8501

Muhammad Asyraf Shipurizan
asyraf@cfm.my
014 – 267 9436