KUALA LUMPUR, 30 JULAI 2015: Bagi meraikan bulan Syawal yang mulia, Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) mengadakan sambutan Aidilfitri dengan menganjurkan majlis rumah terbuka #CFMmeriahRAYA bersama pelancaran logo baru dan maskot CFM yang diadakan di D’Saji Titiwangsa, Kuala Lumpur pada hari ini. Majlis yang dianjurkan oleh Pengerusi CFM, Dr. Elistina Abu Bakar dan ahli majlis CFM dihadiri oleh rakan-rakan industri daripada sektor komunikasi dan multimedia. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Dato’ Jailani Johari, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Dalam majlis tersebut, CFM memperkenalkan logo baru dan maskot yang merupakan sebahagian daripada transformasi CFM dalam melindungi hak-hak pengguna industri Komunikasi dan Multimedia dengan lebih berkesan. Logo baru dan maskot CFM menjadi tanda kepada penglibatan berterusan bagi memastikan hubungan yang lebih relevan dan bermakna bersama semua pihak berkepentingan dalam sektor ini.

“Pengenalan logo baru dan maskot ini dipercayai dapat memperkukuhkan lagi matlamat CFM sebagai sebuah forum yang dapat memastikan pembangunan dinamik dan kawal selia perkhidmatan komunikasi dan multimedia yang lebih adil serta dapat memberi manfaat kepada para pengguna dan negara. Saya yakin bahawa dengan inisiatif yang dilakukan ini dapat melahirkan pengguna yang lebih baik dan bijak yang sedar akan hak-hak mereka serta peranan mereka sebagai pengguna dalam industri secara keseluruhannya,” kata Dato’ Jailani Johari.

Logo baru CFM telah direka bentuk dan dihasilkan dengan unsur-unsur penyatuan. Struktur bulatan organik pada logo baru CFM mewakili struktur organisasi CFM yang mempunyai kaitan rapat dengan institusi kerajaan, industri dan pengguna dalam sektor Komunikasi dan Multimedia. Logo baru CFM terdiri daripada empat warna yang mempunyai makna berbeza bagi setiap satu.

Amber:  Warna amber atau kuning jingga mewakili elemen optimis dan pandangan positif yang berkaitan dengan komunikasi sosial.
Magenta:  Warna magenta hasil campuran warna ungu dan merah mencerminkan semangat waja, kekuatan dan vitaliti. Sifat-sifat positif ini tertanam teguh dalam DNA CFM.
Cyan:  Warna utama yang mencerminkan pemikiran yang jelas, logik dan analitikal.
White:  Warna putih melambangkan kesaksamaan, kecekapan dan bebas. Sebagai sebuah organisasi yang berperanan untuk melindungi hak pengguna, keadilan dan kesaksamaan menjadi teras utama CFM.

Maskot baru CFM juga diperkenalkan pada hari ini yang diinspirasikan daripada haiwan mamalia yang dilihat mempunyai kekuatan tetapi mudah mesra iaitu – “Gajah”. Sebelum pelancaran maskot diadakan, CFM telah menganjurkan peraduan menamakan maskot CFM, “Name the CFM Mascot & Win” melalui Facebook rasmi CFM,consumer.forum.malaysia. CFM yakin dengan kehadiran maskot ini dapat membantu menyampaikan mesej kesedaran kepada golongan sasaran dengan cara yang lebih menarik dan menghiburkan.

Encik Abdul Matin Abdul Rahim, seorang pengguna laman sosial Facebook dari Kuala Lumpur telah dipilih sebagai pemenang utama peraduan “Name the CFM Mascot & Win” dengan nama yang menjadi pilihan, iaitu – Fillo. Nama tersebut diilhamkan daripada perkataan Arab, ‘Al-Fil’ yang bermaksud gajah. Beliau memenangi telefon pintar, iPhone 6 yang ditaja oleh Maxis Berhad.

Pemenang kedua dimenangi oleh Cik Aimi Sarah Rosli manakala pemenang ketiga dimenangi oleh Cik Siti Sahara Md Nuran, masing-masing memenangi telefon pintar Samsung Galaxy S5 dan iPad Mini. Kedua-dua hadiah tersebut ditaja oleh Digi Telecommunications dan Celcom Axiata Berhad.

“CFM telah menerima sebanyak 6,904 aduan dari bulan Januari 2014 sehingga bulan Disember tahun lalu dan ia mencatat peningkatan sebanyak 10% dari tahun 2013. Perkhidmatan kurang memuaskan merekodkan jumlah aduan yang paling tinggi pada tahun 2014 diikuti kes aduan lain seperti bil dan caj, SMS dan amalan tidak adil. Dengan pelancaran logo baru dan maskot CFM serta Portal Aduan Online (COP) dan Portal Info Pengguna CFM yang sedia ada, kami akan memastikan isu-isu yang melibatkan pengguna dapat diberi perhatian sepenuhnya,” kata Dr. Elistina Abu Bakar.

Setakat ini, CFM telah menerima sebanyak 3,519 aduan dari bulan Januari sehingga bulan Jun 2015.

Majlis Rumah Terbuka #CFMmeriahRAYA merupakan salah satu inisiatif oleh CFM sebagai satu medan pertemuan bersama rakan-rakan media dan rakan-rakan industri Komunikasi dan Multimedia yang telah memberi sokongan kepada pembanguna CFM selama ini. Sebagai sebuah forum yang menjadi sebahagian sokongan kepada keperluan masyarakat, CFM telah melaksanakan pelbagai aktiviti termasuk Sesi Perkongsian Maklumat Industri yang memberi tumpuan kepada isu dan topik yang dapat membantu menambahbaik kehidupan pengguna dalam sektor Komunikasi dan Multimedia di Malaysia melalui kesedaran dan pemahaman yang lebih baik terhadap hak-hak dan tanggungjawab mereka sebagai pengguna.

______________________________TAMAT________________________________

Mengenai CFM

CFM merupakan sebuah badan organisasi bebas yang ditubuhkan pada bulan Februari 2001 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selaras dengan keperluan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM) di Malaysia untuk melindungi hak pengguna dalam sektor tersebut dan memudahkan kawal selia kendiri industri.

CFM bukan sahaja menyediakan ruang dan saluran untuk melaporkan aduan, tetapi juga bekerjasama dengan wakil daripada persatuan pengguna, syarikat penyedia perkhidmatan dan pihak-pihak lain yang berminat bagi merangka, membangun dan menyediakan kod-kod untuk melindungi hak-hak pengguna selain mencadangkan prosedur untuk pampasan dan tindakan kepada pelanggan sekiranya terdapat pelanggaran kepada Kod Amalan Am Pengguna (GCC) untuk Industi Komunikasi & Multimedia Malaysia. Kod tersebut telah diterbitkan pada tahun 2003.

CFM juga dalam usaha untuk mempromosi dan menggalakkan perkhidmatan dan pengendalian bermutu serta berprestasi tinggi dalam industri Komunikasi dan Multimedia. Pada masa yang sama, CFM berusaha untuk meningkatkan keyakinan dan pemahaman pengguna berkaitan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pengguna yang tidak berpuas hati terhadap resolusi aduan yang telah dilaporkan kepada penyedia perkhidmatan komunikasi dan multimedia mereka, boleh mengemukakan kes tuntutan dengan menghubungi CFM di talian bebas tol 1 800 18 2222; atau boleh melaporkan aduan secara online di portal www.cfm.org.my atau e-mel kepada enquiries@cfm.org.my.

Media Contacts:

Noor Shahdiella Abd Manan shahdiella@cfm.my 019-3246036
Roharrashidah Abdul Halil roharrashidah@cfm.my 016-9642972
Razaleigh Zain razaleigh@cfm.my 019-4170766