CYBERJAYA, 31 OKTOBER 2018 – Bagi suku ketiga (Q3) 2018, Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) telah menerima jumlah aduan paling tinggi iaitu sebanyak 1,496 aduan berbanding dua suku pertama pada tahun ini, menjadikan jumlah aduan keseluruhan yang diterima CFM dari Januari sehingga September 2018 sebanyak 3,266 aduan yang dilaporkan pengguna di seluruh Malaysia.

  Q1 (Jan – Mac) Q2 (April – Jun) Q3 (Julai – Sept)
Jumlah aduan diterima CFM mengikut Suku Tahun (Quarter) 966 804 1496

“Daripada jumlah aduan tersebut, CFM berjaya menyelesaikan 86% aduan dalam tempoh kurang daripada 15 hari seperti yang telah ditetapkan di dalam Kod Amalan Am Pengguna untuk Industri Komunikasi dan Multimedia Malaysia (GCC),” kata Pengerusi CFM, Mohamad Yusrizal Dato’ Yusoff yang juga telah mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) CFM ke-17 di Auditorium MCMC, Cyberjaya pada hari ini. 

Mengikut rekod CFM setakat bulan September ini, Pertikaian Bil adalah antara aduan yang paling tinggi dilaporkan pengguna kepada CFM diikuti dengan Gangguan Perkhidmatan, Tiada Liputan untuk perkhidmatan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi, Liputan 4G/LTE yang tidak memuaskan dan lain-lain.

“Masalah telekomunikasi mengenai perkhidmatan selular menjadi perkhidmatan yang paling kerap dilaporkan oleh pengguna diikuti dengan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi dan perkhidmatan Jalur Lebar Tanpa Wayar. Kebanyakan aduan yang diterima adalah disebabkan masalah pertikaian bil dan isu tentang gangguan perkhidmatan,” kata Pengerusi CFM.

Selain itu, aduan berkaitan ‘Harga’ juga dilihat mencatat peningkatan yang paling ketara sejak Ogos lepas dengan jumlah sebanyak 13 aduan diterima dan telah meningkat kepada 64 aduan pada bulan September yang berkaitan dengan isu penurunan harga perkhidmatan jalur lebar yang disarankan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, YB Gobind Singh Deo selepas pelaksanaan Standard Mandatori bagi Harga Capaian (MSAP) pada Jun lepas.

Tambah Mohamad Yusrizal, “Pengguna dinasihatkan agar sentiasa memastikan mereka mendapat maklumat yang mencukupi terutama dalam memilih perkhidmatan telekomunikasi dan tidak hanya tertarik kepada tawaran harga yang lebih murah tetapi perlu juga melihat kepada kualiti servis yang disediakan oleh pihak penyedia perkhidmatan.”

Baru-baru ini, beberapa penyedia perkhidmatan telah menurunkan harga perkhidmatan jalur lebar dan CFM akan terus memantau untuk memastikan pengguna terus mendapat kualiti perkhidmatan terbaik.

Penyedia perkhidmatan juga dinasihatkan agar sentiasa memberikan maklumat yang tepat kepada setiap pelanggan mereka dan pengguna juga perlu membaca terma dan syarat selain bertanya soalan kepada penyedia perkhidmatan sebelum melangggan agar isu masalah-masalah berkaitan telekomunikasi dapat dikawal di peringkat awal.

AGM CFM merupakan satu acara perjumpaan tahunan yang dihadiri oleh ahli-ahli CFM yang terdiri daripada pihak pembekal (syarikat penyedia perkhidmatan) dan pihak permintaan (persatuan pengguna) untuk membincangkan isu-isu semasa berkaitan pengguna untuk menambah baik industri komunikasi dan multimedia di Malaysia.

Ahli-ahli Majlis CFM dalam Mesyuarat Agung Tahunan CFM ke-17 membincangkan tentang isu-isu industri telekomunikasi dan multimedia yang diadakan di Auditorium MCMC, Cyberjaya hari ini.

(Bahagian hadapan – dari kiri: Setiausaha CFM, Dr Elistina Abu Bakar; Pengerusi CFM, Mohamad Yusrizal Dato’ Yusoff; Timbalan Pengerusi CFM, Azizan Mohd Afandi; Bendahari CFM, Mahfuzah Azahari.

#HakAndaKeutamaanKami

#JadilahPenggunaYangBijak