Senario i: Saya memeriksa baki kredit dan mendapati kredit saya telah hilang. Saya tidak membuat sebarang panggilan, menghantar SMS atau MMS dan menggunakan data. Saya melaporkan kepada penyedia perkhidmatan saya dan mereka menasihati saya supaya menghantar SMS “STOP ALL” untuk menamatkan perkhidmatan pihak ketiga. Ini mengarut kerana saya tidak pernah menerima sebarang kandungan SMS. Saya juga amat pasti yang tidak pernah melanggan perkhidmatan ini. Saya telah cuba menghantar SMS “STOP ALL” tetapi tidak menerima sebarang maklum balas.
Jawapan: Sebarang langganan kepada perkhidmatan kandungan mesti diiringi dengan pemberitahuan SMS. Penyedia perkhidmatan akan memeriksa dan menyiasat sama ada pelanggan ada melanggan dan menerima kandungan langganan menggunakan log. Jika langganan tersebut sah, maka caj yang dikenakan juga sah. Kod pendek yang betul perlu dihantar untuk memastikan “STOP ALL” berkesan dengan sempurna.

Senario ii: Saya ada menerima perkhidmatan kandungan MMS yang saya tidak langgan. Saya telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan saya tetapi masih tiada tindakan yang dilakukan kerana saya masih terus menerima kandungan kod pendek tersebut. Mohon melakukan siasatan dan hentikan perkhidmatan kandungan tersebut.
Jawapan: Oleh kerana kandungan itu ditawarkan oleh penyedia kandungan pihak ketiga, sebarang aduan pelanggan kepada penyedia perkhidmatan akan disalurkan kepada penyedia kandungan yang berkaitan untuk siasatan dan penyelesaian.

Penyedia kandungan yang berlainan memerlukan cara pengaktifan yang berbeza, contoh seperti menerusi SMS atau klik pada pautan. Tindakan ini akan menyebabkan: 1. Langganan secara automatik 2. Pembaharuan langganan secara manual
Sekiranya anda ada menerima SMS/pautan dan iklan pop-up yang mencurigakan, jangan baca atau melayan permintaan dalam mesej tersebut.
Segera hubungi penyedia perkhidmatan anda apabila terdapat pemotongan baki kredit atau amaun yang belum dibil yang tidak diketahui.
Anda juga perlu mengawasi baki kredit dan masa siaran anda. Jika terdapat sebarang kebimbangan, tolong maklumkan isu ini kepada penyedia perkhidmatan anda.
Mungkin terdapat kelewatan daripada pihak penyedia perkhidmatan untuk mencari penyelesaian disebabkan penyedia kandungan perlu memberi maklum balas kepada pertanyaan penyedia perkhidmatan.
GARIS PANDUAN GCC

Bahagian 2: Pengesahan Caj-caj Bil

1.51 Penyedia Perkhidmatan hendaklah menyediakan sistem dalaman dan langkah penjagaan sewajarnya untuk memastikan kesilapan bayaran dapat diminimumkan dalam bil-bil yang dikenakan kepada pelanggan.

1.52 Adalah menjadi tanggungjawab pelanggan untuk mengesahkan bil-bil yang dicajkan kepada mereka konsisten dengan: a. Harga dan diskaun-diskaun yang dicetak atau di kontrakkan oleh Penyedia perkhidmatan; dan b. Apa yang telah diminta, digunakan atau dikontrakkan untuk oleh pelanggan.

Sumber : BUKU 10 ADUAN PENGGUNA KOMUNIKASI & MULTIMEDIA

 * * * 

Anda suka artikel, tip ini? Kongsikan di FacebookTwitter, dan Instagram anda. ‘Follow’ kami untuk ketahui lebih banyak tip & info terkini mengenai komunikasi & multimedia. 

~consumerinfo.my :: another website by Communications & Multimedia Consumer Forum of Malaysia (CFM)~