Senario i: Saya berfikiran jika tinggal di pangsapuri tinggi di kawasan kejiranan yang sibuk tidak terjejas dengan kualiti liputan yang lemah. Dan pendapat saya amat salah. Isyarat telefon bimbit saya amat lemah. Ini tidak boleh diterima langsung kerana saya amat bergantung kepada telefon bimbit untuk kekal berhubung dengan keluarga dan rakan. Saya berpendapat penyedia perkhidmatan saya sepatutnya memberikan saya maklumat mengenai liputan dan lain-lain lagi.

Jawapan i: Sebelum melanggan dengan mana-mana penyedia perkhidmatan, pelanggan perlu mengetahui liputan di lokasi mereka sama ada di dalam atau luar rumah. Jika maklumat liputan yang diberi tidak mencukupi, pelanggan boleh menghubungi penyedia perkhidmatan masing-masing untuk maklumat lanjut. Ini bagi membolehkan penyedia perkhidmatan untuk menilai sebarang rancangan penambahbaikan liputan di masa akan datang, seperti kawasan baru, naik taraf dan pengoptimuman.

 

Senario ii: Saya telah mengalami perkhidmatan liputan yang lemah sejak enam bulan lepas.Tiada panggilan masuk atau keluar dan SMS boleh diterima atau dibuat pada kebanyakan masa walaupun terdapat menara telekomunikasi di kawasan berdekatan. Dengan melanggan perkhidmatan ini, saya ingatkan saya akan mendapat liputan optimum di kawasan tersebut. Saya tidak menyedari liputan lemah dan ketiadaan perkhidmatan di kawasan saya sewaktu mengambil keputusan untuk melanggan perkhidmatan ini. Jika situasi ini berterusan, saya mungkin perlu memikirkan kembali pilihan saya.

Jawapan ii : Pelanggan sepatutnya membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan dengan segera supaya mereka boleh menyelesaikan isu tersebut. Terdapat beberapa pilihan untuk si pengadu, seperti beliau boleh menunggu penyedia perkhidmatan untuk menaik taraf kemudahan mereka atau memilih untuk menukar kepada penyedia perkhidmatan yang lain.

 

Senario iii: Saya telah mengalami beberapa isu seperti panggilan terputus dan liputan yang lemah di tempat kerja saya yang juga menghalang saya daripada menggunakan perkhidmatan itu dengan sepenuhnya seperti yang dijanjikan. Saya telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan, dan kini sedang menunggu syarikat itu untuk menyelesaikan masalah ini dengan segera.

Jawapan iii : Untuk masalah panggilan terputus dan liputan yang lemah, penyedia
perkhidmatan perlu menjalankan beberapa ujian untuk menentukan punca sebenar isu tersebut. Ujian tersebut mungkin mengambil kira jumlah aduan yang diterima dari kawasan yang sama dan lawatan ke kawasan tersebut. Siasatan lanjut akan dijalankan dan selepas ianya selesai, penyedia perkhidmatan akan memberikan saranan kepada pelanggan mengenai tindakan seterusnya ataupun penyelesaian.

 

GARIS PANDUAN GCC:

Bahagian 2:  B. Keterangan Tentang Perkhidmatan

1.9 (a) Sebelum menandatangani kontrak, Penyedia Perkhidmatan mesti menyediakan keterangan secukupnya tentang Perkhidmatan dalam bahasa biasa dan mengelakkan penggunaan jargon teknikal, kecuali mana-mana yang perlu. Atas permintaan Pengguna, Penyedia Perkhidmatan wajib, sejauh mana diketahui oleh Penyedia Perkhidmatan, memaklumkan Pengguna tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan lain yang diperlukan untuk menggunakan Perkhidmatan yang Pengguna ingin dapatkan daripada Penyedia Perkhidmatan.

 (b) Penyedia Perkhidmatan hendaklah memberikan maklumat terperinci tentang kemampuan Perkhidmatan contohnya seperti kawasan-kawasan liputan.

4: Tindak balas

4.3 Mana yang berkemungkinan, Pelanggan mesti di maklumkan apabila mereka membuat aduan, atau dalam jangkamasa tujuh (7) hari bekerja, tentang penerimaan aduan dan kerumitan penyiasatan.

 

 

 * * * 

Anda suka artikel, tip ini? Kongsikan di FacebookTwitter, dan Instagram anda. ‘Follow’ kami untuk ketahui lebih banyak tip & info terkini mengenai komunikasi & multimedia. 

~consumerinfo.my :: another website by Communications & Multimedia Consumer Forum of Malaysia (CFM)~